HTML

Szatyor Bár és Galéria

1111 Budapest, Bartók B. út 36. Asztalfoglalás: (06 1) 279 02 90/ Programok: (06 1) 279 02 91/ Nyitva tartás: hétfő-péntek: 12.00-01.00 szombat-vasárnap: 14.00-01.00 A konyha nyitva tartása: 12.00-23.00

Kapcsolat / Contact

2012.05.22. 13:52 szatyorbar

"Itt van a város" - Jánossy Lajos vendége Csaplár Vilmos lesz

A Litera beszélgetéssorozatában a házigazda, JÁNOSSY LAJOS havonta egy ülésben, keddenként látja vendégül a kortárs irodalom színét-borsát, hogy az írókkal, költőkkel, literátusokkal, művészekkel teák és sörök fölött fesztelenül és szertelenül diskuráljon műhelytitkokról és olvasmányokról, álmokról és zenékről, nőkről és férfiakról, szenvedélyekről és emlékekről, utcákról és terekről, vagyis a városról és mindannyiunkról, akik „maradunk itt, maradunk”.

Május 29-én (kedden), 18 órától Csaplár Vilmos lesz a vendég a Szatyor Bár galériáján.

RÉSZLET Csaplár Vilmos: Egy város, egy ember című írásából:

"A sok kapu közül egy.

Csupa csont és ruha öregember tipeg ki belőle, harákol, összegyűlik a szájában a hurut, ráhajol egy levél nélküli, csupasz bokorra.

A következő gyalogos követi példáját, ő is csillogó hurutdarabot ereszt ki a virág nélküli virágyágyásra. Az ilyen nem rögtön szívódik föl, egymás mellett fénylik a két ember nyoma.

A mozgó városkép és a felhőtlen, mozdulatlan ég kékje visszaverődik a szemközti bevásárlóközpont foncsúrozott üvegtábla-rácsozatáról, mely négyzetekre töri a képet. A darabok nem egy síkban helyezkednek el, a tükröződés nehezen viszonyítható a tükrözötthöz.

Véletlenül átsiklik rajta egy-egy pillantás.

Bár a kövek nem zöldülnek, a kövekből épült város is tavaszodik.

Várakozás van. Mint mindig, amikor valami nincs.

A húslevest megették, maradtak a lerágott, leszopogatott csontok, ehetetlen zöldségmaradványok, a fás karalábé legfásabb része, a rágós, kifőtt fehérrépa, ilyen a kora tavaszi város."

komment


süti beállítások módosítása