HTML

Szatyor Bár és Galéria

1111 Budapest, Bartók B. út 36. Asztalfoglalás: (06 1) 279 02 90/ Programok: (06 1) 279 02 91/ Nyitva tartás: hétfő-péntek: 12.00-01.00 szombat-vasárnap: 14.00-01.00 A konyha nyitva tartása: 12.00-23.00

Kapcsolat / Contact

2010.11.30. 14:46 szatyorbar

Itt van a város - Vendég: Sajó László

 A Litera beszélgetéssorozatában a házigazda, Jánossy Lajos havonta két ülésben, minden második kedden látja vendégül a kortárs irodalom színét-borsát, hogy az írókkal, költőkkel, literátusokkal teák és sörök fölött fesztelenül és szertelenül diskuráljon műhelytitkokról és olvasmányokról, álmokról és zenékről, nőkről és férfiakról, szenvedélyekről és emlékekről, utcákról és terekről, vagyis a városról és mindannyiunkról, akik „maradunk itt, maradunk”.

 

A sorozatban eddig Bereményi Gézával, Térey Jánossal, Németh Gáborral és Garaczi Lászlóval hallgathattunk izgalmas beszélgetéseket a Szatyorban.

2010. november 30-án, kedden 19 órától Sajó Lászlóval beszélget házigazdánk, Jánossy Lajos.

Sajó László legutóbb megjelent könyvét, az Írottkő című "fejlődési-nevelődési" regényt 2009-ben adta ki a L'Harmattan. 1966-ban játszódik, egy tízéves gyerek története a tízéves Kádár-korban. Érdekessége, hogy a szerző ezt a tanévet Ottlik katonaiskolájában töltötte mint logopédiai „növendék". 

"Szerettem volna egy olyan dolgot írni végre, ami tetszik a szüleimnek. Nem értem el, a kezükbe adtam, de nem igazán voltak boldogok, ők a saját életük pontos történéseit keresték benne, és nem tetszett nekik, hogy értelemszerűen megváltoztattam, sűrítettem, összevontam dolgokat, karaktereket, eseményeket. (...) Nem egy boldog költészet az enyém, én a lírai alkatommal, az állandóan visszatérő depresszív témáimmal, a halállal, az elmúlással nem annyira tettem boldoggá a szüleimet. Hiába mondom nekik, hogy a költészetnek igenis az élet legfontosabb kérdéseiről, a születésről, a halálról kell szólnia, ők ezt másképp nézik" - mesél a vele készült interjúnkban.