HTML

Szatyor Bár és Galéria

1111 Budapest, Bartók B. út 36. Asztalfoglalás: (06 1) 279 02 90/ Programok: (06 1) 279 02 91/ Nyitva tartás: hétfő-péntek: 12.00-01.00 szombat-vasárnap: 14.00-01.00 A konyha nyitva tartása: 12.00-23.00

Kapcsolat / Contact

2011.01.05. 12:02 szatyorbar

Itt van a város - Vendég: György Péter

A Litera beszélgetéssorozatában a házigazda, Jánossy Lajos havonta egy ülésben, keddenként látja vendégül a kortárs irodalom színét-borsát, hogy az írókkal, költőkkel, literátusokkal teák és sörök fölött fesztelenül és szertelenül diskuráljon műhelytitkokról és olvasmányokról, álmokról és zenékről, nőkről és férfiakról, szenvedélyekről és emlékekről, utcákról és terekről, vagyis a városról és mindannyiunkról, akik „maradunk itt, maradunk”.

 
Január 11-én 18 órától György Péter lesz a vendégünk a Szatyorban.
 
Egy nemrég a Literán megjelent interjúban Szegő János kérdezte a szerzőt:
"Sz.J.: A könyv egyik állandó szereplője, háttere Budapest a maga változatlan változatosságával. Az elmúlt hónapokban több írásodban is körüljártad a főváros tereinek emlékezetpolitikai dimenzióit, azt, hogy mennyire telített a város történeti topográfiája, de közben mennyire el is megyünk a néma és eltakart jelek mellett. Te hogyan közlekedsz Budapesten, a személyes és a kollektív emlékrétegek között?
 
Gy.P.: Az éjszakai séta, a nappali csavargás, a cél nélküli gyaloglás, az egyedüllét távoli, idegen városnegyedekben, mindezt csak ajánlhatom neked is. Budapest köztereiről mostanában tűnnek el a szocializmus utolsó rétegei, ami különösen figyelemreméltó folyamat, és fájdalmas mindazok számára, akik nem éltek az ancien regime-ben, tehát van mit veszteniük: ugyanis, hogy egy steril, homogén térben fognak élni, amelyben a kulturális emlékezetnek nem nagyon lesznek nyomai. Pontosabban kanonizált ’helytörténeti’ a turizmusnak megfelelő, illetve absztrakt építészettörténeti normák szerinti terek lesznek, de mindennek csak részben van köze a társadalomtörténet nyomainak láthatóvá tételéhez, megőrzéséhez, azaz a múlthoz való hozzáférés tér általi fenntartásának programjához. Ha Budapest elveszíti a köztéri emlékezet sokszínűségét, traumatikus ellentmondásainak nyomait, ha abban nem lesznek kísérteties helyek, akkor az újabb nemzedékek csak a giccses neokapitalizmus infantilis ostobaságával találkoznak majd, s az végtelen unalmas lesz ám."
 
A sorozatban eddig Bereményi Gézával, Térey Jánossal, Németh Gáborral, Garaczi Lászlóval, Sajó Lászlóval és Vágvölgyi B. Andrással hallgathattak izgalmas beszélgetéseket a Szatyorban.
 
További estjeink: február 8. - vendég: Wilhelm Droste, március 8. - vendég: Kukorelly Endre.
 

komment


süti beállítások módosítása