HTML

Szatyor Bár és Galéria

1111 Budapest, Bartók B. út 36. Asztalfoglalás: (06 1) 279 02 90/ Programok: (06 1) 279 02 91/ Nyitva tartás: hétfő-péntek: 12.00-01.00 szombat-vasárnap: 14.00-01.00 A konyha nyitva tartása: 12.00-23.00

Kapcsolat / Contact

2012.01.05. 11:12 szatyorbar

Szigeti Gábor Csongor videó bemutatója Január 12. 18.00

A Szatyor Plazma aktuális művészének  Szigeti Gábor Csongornak videómunkáját bemutatja Kaposi Dorka a Szatyor Galéria művészeti asszisztense.

Az alábbiakban a bemutató szövegét közöljük:

A Szatyor plazmán a Galéria szervezésében videóművészek és animációs művészek kapnak bemutatkozási lehetőséget. A több mint egy éve kéthavi rendszerességgel működő Szatyor Plazmán olyan művészek munkáit mutattuk be, mint Mátrai Erik, Nemmivoltunk Crew, Csernák-Riskó Boldizsár filmes, Lanczinger Mátyás, Nagy Marci animációs művészek, valamint Bradák Balázs ugyancsak animációs művész a Kiégő Izzók egyik tagja.

Jelenlegi művészünk Szigeti G Csongor, akinek Filter című videója 2012. január 1-től február 29-ig látható itt a Szatyor Plazmán.

A filter (meg)szűrést vagy akár tisztítást is jelenthet. Egy szűrő segítségével kizárhatunk bizonyos részeket, míg így mások láthatóvá válnak.Szigeti Gábor Csongor Filter című videója is fokozatosan kiszűr bizonyos dolgokat.

De mit is látunk valójában? A képsorokon véletlenszerűen váltakoznak a csatornák és a képernyőn különböző sebtapaszok jelennek meg asszociatív módon. A sebtapaszokból egyre több lesz, és lassan ellepik a képernyőt, fokozatosan értelmezhetetlenné válnak a tv képei, majd egy idő után már csak rétegződő sebtapaszokat látunk, melyek mintha képzeletbeli "sebeket" fednének el, takarnának le. A fokozatosan sokasodó sebtapaszok mögül kilátszó képtöredékek talányossá válnak, újabb asszociációkat indítanak el a nézőben.

A videót a művész a helyszínen vette fel egy átlátszó plexilap segítségével, melyet a tv képernyője elé helyezett és erre ragasztotta rá a sebtapaszokat. A tv-re, azaz önmagára visszavetített videóban a ragtapaszok és a benyúló kéz mérete életnagyságú. 

Szigeti Gábor Csongor korábbi intermediális munkáiban már megjelent a képmező avagy a monitor megszűrésének gesztusa. Legkorábban a 2004-es Kazettás mennyezet installáció terven használta, ahol a motívumok „szűrték meg” a tv adásokat. Ekkor a szűrők még monitor stickerek, csak később alakulnak át filterekké (Monitor filter kísérleti videók, 2004, Monitor stickerek, 2004-2010). Majd ezek a filterek tükröket alkalmazva is megjelennek (Mirror Tamas filter 2005, Folk filter, 2006), melyek adott esetben végtelenített motívumrendszert hoznak létre (Mirror box 2007), végül Scopeokká alakulnak át, mely a valóságot úgy szűri, hogy egy szegmensét kiemeli és sokszorosítja tovább, kizárva a látvány többi részét (Scope, 2010).

A Filter című videóhoz legközelebb álló public art „gesztus”(movement) 2011 őszén Hollandiában kezdődött meg, amikor a művész bizonyos reklámfelületekre ragtapaszokat helyezett el, átalakítva, leleplezve az általuk megjelenített idealizált valóságot (Bandage Hollandia, majd Magyarország 2011-2012). 

Az eddigi filterekhez képest a Filter című videóban az elfedés egy folyamat, nem egy egyszeri mozdulat, és együtt jár egy esetlegességgel. Itt a leragasztás, eltüntetés gesztusa vegyül a néző által nem észlelhető sebek képzetével, mintha valaki gyógyítás szándékával ragasztaná a közel 1200db sebtapaszt, melyek közben fokozatosan eltüntetik a tv adások képi információit. A ragtapaszok statikussága és a képek dinamikája sokáig együttesen van jelen - a végére teljesen statikus lesz a kép - a folyamatban a képsorok még pulzálnak, de a videó végére nyugalmassá válnak.

A művészre jellemző, hogy munkáival kutatja a helyspecifikusság lehetőségeit, a helyzetek újraértelmezését, technikai médiumokban való megjelenésének lehetőségét, ahogyan ez a Filter című video munkában is fellelhető. A Szatyor Bár és Galéria közegére optimalizált alkotás folyamatában van játékosság, ugyanakkor komolyság is. A néző a videó előrehaladtával bekapcsolódik ebbe a játékba és egy idő után már a valós, és nem a virtuális világ fontos számára, a virtualitásból lassan (ébredünk) és egyre jobban láthatóvá válik a valóság, ahogy valaki szorgosan ragasztgatja a tapaszokat.  

Szigeti Gábor Csongor szerteágazó művészeti tevékenységében a videók mellett megtaláljuk a konceptuális műveket, objekteket, kinetikus, interaktív alkotásokat, helyspecifikus installációkat, land art és public art munkákat is. Érdekli a mozgóképes vizuális kommunikációban rejlő művészeti lehetőségek. A Filter videóban a váltakozó narratív tv-képsorokat, a virtuális külvilágot zárja ki, mely a média erőszakos manipulatív jellege ellen egyfajta tiltakozásként is értelmezhető.

komment


süti beállítások módosítása